A Teljes Élet és Önfelfedezés Központja

A Mauna Ház programjai

A Mauna Házban megrendezett rendszeres programok a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális növekedést szolgálják. 

Szeretettel várunk a Mauna Ház alapítója, Ajiit által tartott elvonulásokon és JIAIDO táborokon,

illetve a meghívott oktatók által tartott változatos workshopokon. 

Szívesen látunk, ha szeretnéd megrendezni a saját programodat 

hasonló elvek és értékek mentén, a Mauna Házat használva helyszínként. 

 

Mauna Elvonulás Ajiittal

2020. április 24 - 26.

Ajiit rendszeresen tart elvonulásokat a Mauna Házban. Az elvonulások célja, hogy a hétköznapi élet rutinjától elszakadva intenzíven foglalkozhassunk önmagunk minél mélyebb megismerésével. Ajiit jelenléte és a megnyugtató környezet segít abban, hogy a test és az elme elcsendesedjen, és a figyelmet befelé irányíthassuk. A két nap során közelebb kerülünk a felfedezéshez, kik is vagyunk valójában azon a képen túl, amit magunkról ismerünk vagy hiszünk.  Ajiit iránymutatásával egyre  tisztábban kirajzolódik az út önmagunk felé.


Az elvonulások minden reggel JIAIDO mozgásmeditációval kezdődnek, hogy a figyelmet könnyebben az Itt és Most állapotába tudjuk hozni.  A Mauna Ház  békés környezete nagy segítséget nyújt az elcsendesedésben. Finom vegetáriánus ételeinket közösen készítjük el.

Dátum: 

2020. április 24 - 26.

Tervezett dátum - a Covid-19 intézkedéseknek megfelelően változhat, ennek alapján frissítjük majd!

Helyszín: Mauna Ház, Szőlősgyörök

További információ Ajiitról és az elvonulásokról:

www.ajiit.net/elvonulas

 

JIAIDO mozgásmeditáció tábor Ajiittal

2020. május 29. - június 1.

A JIAIDO mozgásmeditációs rendszer alapja a tudatos mozgás, légzés és érintés. A módszer a személyiség és a tudatosság fejlesztésének egyedi eszköze.

 

A JIAIDO nagyban támogatja egy kiegyensúlyozott, érett személyiség kialakulását és jelentős mértékben gazdagítja az egyéni képességek tárházát is egyben. Legyen szó a magabiztosság, az önbecsülés erősítéséről, a stresszkezelés képességének fejlesztéséről, kapcsolatteremtésről, önkifejezésről, viselkedésbeli problémák vagy élethelyzeti válságok kezeléséről - a JIAIDO a harmonikus, teljes élethez vezet el.

A módszer megalkotása során Ajiitot, az alapító mestert a zen, a kínai és japán belső harcművészetek ihlették. Minden egyes technika három elemet egyesít: a mozgást, a légzést és a figyelem összpontosítását - mindezt a tudatosság fejlesztése és az önmegismerés érdekében.

 

A tábor minden aktív gyakorló számára jó lehetőséget biztosít a már meglévő JIAIDO tudása elmélyítéséhez, függetlenül attól, hogy évek óta gyakorol vagy csak néhány hónapja. Alkalmat ad a JIAIDO valamennyi ágának kipróbálásához, melyre a heti rendszeres gyakorlások során nem mindig nyílik lehetőség. Az intenzív, többnapos gyakorlás során a módszer fejlesztő hatását testi, érzelmi és mentális szinten egyaránt érezni.

Dátum: 2020. május 29. - június 1.

A tábor mindazon gyakorlók számára szól, akik legalább egy hónapja (8 alkalom) gyakorolják a módszert a budapesti dojo-ban.

További információ: www.jiaido.org/tabor

 

Meditáció Workshop - Kezdő szint

Dátum hamarosan

Szeretnéd megtapasztalni a belső békét és nyugalmat, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? 
A kétnapos worskhopon hatékony meditációs technikákat sajátíthatsz el, melyeket a hétköznapokban használva behozhatod a nyugalmat a mindennapi életedbe.

Valódi természetünk a csend, a hétköznapi tevékenységek közben mégis oly sok zaj vesz minket körül, hogy könnyen elfelejtjük a lényeget.
A kétnapos meditációs workshop lehetőséget teremt arra, hogy a Mauna Ház békés környezetében visszatalálj a csendbe, visszatalálj önmagadhoz.

A programról:

Pénteken 6 órakor érkezés, majd közös vacsora.
Este egy workshop indító beszélgetéssel és az 1. meditációs foglalkozással zárjuk a napot.

Szombat reggel mozgásmeditációval kezdünk, ahol aktív mozgással készítjük fel testünket-szellemünket az előttünk álló napra.
További 3 ülő meditációs foglalkozás vár aznap, ahol különböző technikákat ismerhetsz meg. Lépésről-lépésre kísérünk végig az egyes szakaszokon.

Vasárnap szintén mozgásmeditációval indítjuk a napot, majd egy délelőtti és egy délutáni foglalkozás során mélyítjük meditációs tapasztalatainkat.
A gyakorlatok végén megbeszéljük az élményeket, a felmerülő kérdéseket. Mindez azt támogatja, hogy otthon önállóan is tudj meditálni az elsajátított technikák alkalmazásával.
A program 16 órakor zárul.

Miben segít a meditáció?

 • Kitisztítja az fejedből a feleslegesen zajló gondolatokat

 • Növeli a tudatosságot a mindennapi életben

 • Segít megbirkózni a stresszel

 • Kiegyensúlyozott, pozitív lelkiállapothoz segít

 • Letisztult, rendezett gondolatmenetet eredményez

 • Fejleszti a figyelmet

 • Elősegíti az összetett problémák megoldásának képességét

 • Fejleszti az önfegyelmet

 • Fejleszti az önbizalmat, magabiztosságot

 • Türelmet és tiszteletet hoz önmagunk és mások felé

 • Széles és egyre mélyülő kapacitást hoz létre a szeretet adására és befogadására

 • Fejleszti az önbizalmat és a magabiztosságot

 • Növeli a kreativitás kibontakoztatásának képességét

Ghoneim Amani (Pariya)

Workshop vezető

Tervezett dátumok - a Covid-19 intézkedéseknek megfelelően változtathatóak, ennek alapján frissítjük majd!

    

2020. április 17. péntek 18:00 - április 19. vasárnap 16:00

2020. május 8. péntek 18:00 - május 10. vasárnap 16:00

​Helyszín: Mauna Ház - Szőlősgyörök, Petőfi u. 20. 

Étkezés: a napi háromszori étkezés vegetáriánus, a fogásokat mi magunk közösen készítjük el.

​A program díja: 22.000 Ft

Az ár tartalmazza a szállást 2 éjszakára, a napi háromszori bőséges vegetáriánus étkezést és a program díját.

További részletek: www.jiaido.org/meditacio-workshop

 

A Fény Születésének Ünnepe

Yalda Éj

2020. december 20-22.

"A sötétséget az a felismerés oszlatja el, hogy nem választ el semmi a fénytől;
a Fény vagy maga."

                                                                                                                        Ajiit

Ajiit és a Mauna Ház közössége nevében szeretettel meghívunk a Mauna Házban a téli napforduló idején megrendezésre kerülő közös Yalda Éjszaka és Karácsonyi ünnepségre.

Az élet körforgásához szorosan kapcsolódó ünnep egy szép emlékeztető arra, hogy igaz természetünk, valódi lényegünk nem más, mint a fény.
A téli napforduló (december 21.) éjszakája a leghosszabb éjszaka az évben, mely után a nappalok hosszabbodni kezdenek és a sötétség órái rövidülnek. 
Yalda - mely szó szerint születést jelent - éjszakáján ősi perzsa hagyomány megünnepelni a fény születését, a Nap megújulását, a fény győzelmét a sötétség felett. A hagyomány szerint ezután bölcsesség és igazság árad szét a Földön. A korai keresztények Jézus születését ehhez a különleges éjszakához kötötték. 

Yalda Éjszakáját és a Karácsonyt hasonló módon ünneplik meg szerte a világon: összegyűlik a család és a barátok, és finom ételekkel, történetek mesélésével, közös zenéléssel jó hangulatban teszik emlékezetessé az alkalmat. 

Az alkalom nagyszerű lehetőséget teremt meghitt beszélgetésekre,  nevetésre, közös zenélésre, kreatív önkifejezésre és az elcsendesedésre is.

Az ünneplés a Mauna Házban két napos program lesz. Kérjük, érkezz meg első nap 18:00-ig, hogy ezután kezdetét vehesse a közös készülődés, ráhangolódás és a programok. 

Hogy még színesebb és különlegesebb legyen az este, arra kérünk, hogy hozz magaddal egy általad készített finomságot a vacsorára, vagy készíts itt valamit, amit szívesen megosztasz mindenkivel.


Dátum: 2020. december 20., 18:00 - december 22., 10:00

Helyszín: Mauna Ház

 

Bodywork workshop - JIAIDO Ate

Az Ate a tudatos érintés művészete, melynek célja az érzelmi és mentális blokkok feloldása a szervezetben. A JIAIDO mozgásmeditáció részeként az Ate alapja a tudatos mozdulat, légzés és figyelem harmónikus összhangja.

Az Ate páros munka. A gyakorlók egymás testén dolgozva, azt mozgatva, érintve  megtanulnak nyitottan, figyelmesen kapcsolódni és kommunikálni egymással. Bár testmunkáról van szó, mégsem beszélhetünk masszázstechnikáról a szó hagyományos értelmében, hiszen a fizikai tünetek kezelése mindössze 20%-ban kap figyelmet. Az adó és a fogadó fél egyformán aktív résztvevők, a módszer kivitelezéséhez pedig egy nyitott és mély kapcsolat megteremtésére van szükség minden esetben. Emiatt nem soroljuk az Atét a különböző masszázstechnikák közé, ahol jellemzően a fogadó fél passzív.

 

A gyakorlás eredményeként a spirituális fejlődésünket is akadályozó érzelmi és mentális blokkok kioldódnak testünkből. Ezáltal a gyakorló gondolatai, beszéde és cselekedetei fokozatosan és visszafordíthatatlanul felvesznek egy tisztább minőséget. Az Ate fő célja a tudatosság fejlesztése.

Workshop vezető: Lengyel Krisztina (Nahid)

Dátum hamarosan

Lengyel Krisztina, Ate guide

 

Tánc workshop 

A tánc az önkifejezés fontos eszköze. A szabad tánc workshop során felébresztjük a kreatív energiáinkat azáltal, hogy hagyjuk a testünket szabadon mozdulni bármilyen zenére előre kitalált koreográfia és elvárások nélkül. 

A workshop nagyszerű lehetőség arra, hogy a meditatív állapotot aktív és örömteli módon megéljük. A tánc felszabadít a gondolkodó elme hatása alól és összekapcsol bennünket a lényünkkel. Tánc közben ugyanakkor megnyilvánul a testünkhöz való viszonyunk, és az önmagunkról alkotott képünk is: mennyire tartjuk magunkat gátlásosnak, merevnek, játékosnak, bátornak vagy bármilyen másnak. Ezek elengedése azáltal sikerülhet, hogy csak a zenére és a mozdulatainkra összpontosítunk. Elménk kiürül és egy felszabadult, önfeledt állapot jelenik meg, ami az Itt és a Most, a belső szabadság állapota. Tánc közben megélhetjük a teljes jelenlétet, mely az öröm és az életteliség kulcsa. 

Workshop vezető: Tasnády Fanni (Giti)

Dátum: 2020. tavasz

Tasnády Fanni, tánc tanár

 

Kerámia workshop 

A kreativitás valódi természetünk megnyilvánulása. Alkotónak lenni azt jelenti, hogy szabadon játszunk az anyaggal, ötletekkel és formákkal, elvárások, személyes érdekek és félelem nélkül.

A kerámia workshopon megtanulhatod az alapvető technikákat az agyag formázását illetően, és megtapasztalhatod saját kreativitásod megnyilvánulását a formában. Az alkotás állapota maga a boldogság, az öröm állapota, melyben nincs jelen semmilyen érdek, hiszen a figyelmet egyetlen irányba összpontosítjuk: az Itt és Most pillanatára. Ez a fókuszált figyelem emel minket a tudatosság egy új szintjére, ahol az alkotó eltűnik, és csak a belső csend állapotából születő alkotás van jelen.

Workshop vezető: Nagy István Róbert

Nagy István Róbert, workshop vezető

 

Méhészkedés workshop 

A méhek sokkal fontosabbak az életünkben, mint ahogy a legtöbb ember gondolná: nélkülük az élet nem lenne sokáig fenntartható a Földön, hiszen a méhek felelnek a legtöbb növény beporzásáért.

A méhek az állatvilág legszorgalmasabb munkásai; 1 kilogramm méz elkészítéséhez kb. 60.000-szer repülnek ki kaptárjaikból, hogy teli szívják gyomrukat édes virágnektárral. Ezt nem az ember kedvéért, hanem elsősorban jól szervezett társadalmuk fenntartásáért teszik.

Közösségükben mindenkinek megvan a saját feladata. Az élen az anya áll, aki kb. 5 évig él és naponta akár 3.000 petét is képes lerakni. Egy méhcsaládot kb. 60.000 dolgozó (lányok) és 1.000 here (fiúk) alkot. A herék feladata kizárólag az anyaméh megtermékenyítése. Az első 20 napban a fiatalabb méhek takarítanak és táplálják az utódokat, majd útnak indulnak, míg az idősebbek viaszt építenek, őrködnek a kijárónál. 

Minden méh tökéletesen tudja, mit kell tennie; nem agyalnak, nem teketóriáznak. Ha pl. egy lódarázs csapat által éri őket támadás, nem fújnak visszavonulót, még ha sok esélyük nincs is, s mégis félelem nélkül küzdenek, sérült társukat visszahúzzák a kijáróból, ha kell. Igazi összefogás tapasztalható, látható, érezhető, amely példamutató érték lehet az ember számára is.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a méhek világáról, várunk szeretettel a Méhészkedés más szemmel c. workshop-unkon!

 

Dátum: 2020. tavasz